Navigacija

CIS Podcast#S2

U drugom serijalu Podcast emisija cementne industrija Srbije, pod nazivom „Energija iz otpada”, nastavljamo da se bavimo temama vezanim za korišćenje otpada u energetske svrhe iz različitih uglova.

Gosti emisija drugog Podcast serijala su predstavnici struke, nauke, ekoloških organizacija i drugih institucija, koji iz uglova svojih profesija govore o značaju korišćenja energije iz otpada, kao preduslovu za unapređenje sistema upravljanja otpadom o Srbiji.

U ovom serijalu saznaćete više o zakonima kojima se uređuje termički tretman otpada i njihovoj primeni, značaju primarne selekcije otpada, industrijskom zagađenju, deponijama kao najmanje poželjnoj opciji po životnu sredinu, ali i o primerima dobre prakse iz zemalja EU.

Podcast#S2E1

Naš prvi sagovornik u drugom serijalu Podcast emisija je Aleksandar Jovović, redovni profesor na Mašinskom fakultetu u Beogradu, stručnjak za oblast procesne tehnike i zaštite životne sredine. Sa profesorom Jovovićem razgovarali smo o zakonima kojima se u Srbiji uređuje korišćenje energije iz otpada i njihovoj primeni, raspoloživim industrijskim kapacitetima i njihovoj tehničko-tehnološkoj spremnosti za korišćenje energije iz otpada.

U ovoj emisiji saznaćete: Zašto je tržište otpada u Srbiji nerazvijeno? Koji su razlozi za neuvođenje primarne selekcije otpada, niski stepen reciklaže i ponovnog iskorišćenja i otpadom prenatrpane deponije u Srbiji? Ima li nade da se kao društvo i sistem vratimo na pravi put i upravljamo otpadom na odgovoran način?


Podcast#S2E2

U drugoj Podcast emisiji ovog serijala pod nazivom „Pogled sa deponije“, Momir Milovanović, direktor JKP Duboko iz Užica, govori o situaciji u Srbiji po pitanju deponovanja otpada, važećim propisima za odlaganje otpada, planiranom veku trajanja deponije Duboko i kako je posvećenost poslu kojim se bavi odigrala važnu ulogu u ostvarivanju ciljeva u oblasti upravljanja otpadom u Užicu.

U ovoj emisiji saznaćete: Zašto je važna primarna selekcija otpada? Koji su rizici trajnog deponovanja otpada po životnu sredinu i zdravlje ljudi? Koje su dobre prakse za smanjenje količine otpada koji se odlaže na deponije i kako je cementna industrija pomogla da se produži vek trajanja deponije Duboko.


Podcast#S2E3

Treću CIS Podcast emisiju pod nazivom „Konkurentna industrije i zdrava životna sredina“ posvetili smo građevinskom sektoru. Ivana Vuletić, sekretar Udruženja za građevinsku industriju u PKS govori o poslovanju građevinske industrije, energetskoj krizi i značaju korišćenja alternativnih vidova energije za očuvanje konkurentnosti domaće industrije.

U ovoj emisiji saznaćete: Zašto domaća industrija građevinskog materijala predstavlja oslonac razvoja građevinarstva? Koliko je pristupačnost alternativnim sirovinama i gorivima danas važna za održivo poslovanja građevinske industrije? Zašto je nadzor tržišta građevinskih proizvoda poslednjih godina zakazao i da li je zbog toga ugrožena bezbednost objekata? I o ČUVARKUĆI kao potvrdi za najbolje iz Srbije.


Slike

  • /uploads/attachment/vest/26/s2.png