Навигација

ЦИС Podcast#S2

У другом серијалу Podcast емисија цементне индустрија Србије, под називом „Енергија из отпада”, настављамо да се бавимо темама везаним за коришћење отпада у енергетске сврхе из различитих углова.

Гости емисија другог Podcast серијала су представници струке, науке, еколошких организација и других институција, који из углова својих професија говоре о значају коришћења енергије из отпада, као предуслову за унапређење система управљања отпадом о Србији.

У овом серијалу сазнаћете више о законима којима се уређује термички третман отпада и њиховој примени, значају примарне селекције отпада, индустријском загађењу, депонијама као најмање пожељној опцији по животну средину, али и о примерима добре праксе из земаља ЕУ.

Podcast#S2E1

Наш први саговорник у другом серијалу Podcast емисија је Александар Јововић, редовни професор на Машинском факултету у Београду, стручњак за област процесне технике и заштите животне средине. Са професором Јововићем разговарали смо о законима којима се у Србији уређује коришћење енергије из отпада и њиховој примени, расположивим индустријским капацитетима и њиховој техничко-технолошкој спремности за коришћење енергије из отпада.

У овој емисији сазнаћете: Зашто је тржиште отпада у Србији неразвијено? Који су разлози за неувођење примарне селекције отпада, ниски степен рециклаже и поновног искоришћења и отпадом пренатрпане депоније у Србији? Има ли наде да се као друштво и систем вратимо на прави пут и управљамо отпадом на одговоран начин?


Podcast#S2Е2

У другој Podcast емисији овог серијала под називом „Поглед са депоније“, Момир Миловановић, директор ЈКП Дубоко из Ужица, говори о ситуацији у Србији по питању депоновања отпада, важећим прописима за одлагање отпада, планираном веку трајања депоније Дубоко и како је посвећеност послу којим се бави одиграла важну улогу у остваривању циљева у области управљања отпадом у Ужицу.

У овој емисији сазнаћете: Зашто је важна примарна селекција отпада? Који су ризици трајног депоновања отпада по животну средину и здравље људи? Које су добре праксе за смањење количине отпада који се одлаже на депоније и како је цементна индустрија помогла да се продужи век трајања депоније Дубоко.


Podcast#S2Е3

Трећу ЦИС Podcast емисију под називом „Конкурентна индустрије и здрава животна средина“ посветили смо грађевинском сектору. Ивана Вулетић, секретар Удружења за грађевинску индустрију у ПКС говори о пословању грађевинске индустрије, енергетској кризи и значају коришћења алтернативних видова енергије за очување конкурентности домаће индустрије.

У овој емисији сазнаћете: Зашто домаћа индустрија грађевинског материјала представља ослонац развоја грађевинарства? Колико је приступачност алтернативним сировинама и горивима данас важна за одрживо пословања грађевинске индустрије? Зашто је надзор тржишта грађевинских производа последњих година заказао и да ли је због тога угрожена безбедност објеката? И о ЧУВАРКУЋИ као потврди за најбоље из Србије.


Слике

  • /uploads/attachment/vest/26/s2.png