Navigacija

Javne konsultacije – nacrt Zakona o odgovornosti za štetu prema životnoj sredini

Fabrika cementa Lafarž Srbija bila je domaćin javnih konsultacija o nacrtu Zakona o odgovornosti za štetu prema životnoj sredini, održanih u organizaciji Ministarstva zaštite životne sredine, Misije OEBS-a u Srbiji i ARHUS centra Novi Sad. 

Cilj politike EU u oblasti životne sredine je da promoviše održivi razvoj i zaštitu životne sredine za sadašnje i buduće generacije. Ova politika zasniva se na preventivnim aktivnostima, principu da „zagađivač plaća“, borbi protiv ekološke štete na izvoru, zajedničkoj odgovornosti i integrisanju ekološke zaštite u druge politike EU. Prema odredbama nacrta Zakona, zagađivač koji prouzrokuje štetu po životnu sredinu ili stvara neposrednu opasnost takve štete treba da pokrije troškove neophodnih mera sprečavanja ili mera remedijacije štete. 

Učesnici javnih konsultacija naglasili su izuzetnu važnost ovog Zakona i ukazali na problematiku i izazove vezane za njegovu primenu u praksi. Takođe, imali su priliku da obiđu fabrički kompleks Lafarž Srbija i da se upoznaju sa već uspostavljenim sistemom integrisanih mera za sprečavanje i kontrolu zagađenja uzrokovanog procesom proizvodnje cementa.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/23/1288213_0807-shutter_ls-s.jpg
  • /uploads/attachment/vest/23/075.jpg
  • /uploads/attachment/vest/23/013.jpg
  • /uploads/attachment/vest/23/130.jpg