Navigacija

Upotrebom otpada u cementnim pećima delotvorno se obezbeđuje ekonomski efikasno smanjenje zagađenja - TV PINK, Nacionalni dnevnik

Globalno zagrevanje, zagađenje vazduha, zemljišta i vode su danas više nego jasni znaci da ekonomski rast koji ne uzima u obzir troškove uticaja na prirodnu sredinu već sada donosi više štete nego koristi. Iako već više od decenije prepoznati kao krupni i u nacionalnim i u nadnacionalnim dokumentima, međutim, ekološki problemi i dalje bivaju sve veći.

Sistem upravljanja otpadom u Srbiji je nerazvijen, pa se umesto razdvajanja na izvoru, najčešće masa otpadaka najrazličitijeg sastava odlaže na deponije, gde postaje potpuno nepodobna za ponovnu upotrebu u cementnim pećima. Upotreba otpada u cementnim pećima u Srbiji je gotovo dvostruko manja od proseka za zemlje EU iako je cementna industrija Srbije uložila značajna sredstva i napor da obezbedi sve tehničke pretpostavke za njegovo značajnije uključivanje u proizvodni proces.

Iako se upotreba otpada u cementnim pećima ne svodi samo na energetsku svrhu, već otpad predstavlja i materijal koji se ugrađuje u konačni proizvod, cementna industrija je u proteklom periodu učinila sve što je u njenoj moći da iskoristi raspoložive količine otpada u Srbiji.

Video prilog emitovan u nacionalnom dnevniku televizije PINK možete pogledati ovde.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/3/pink.rs.jpg