Навигација

Употребом отпада у цементним пећима делотворно се обезбеђује економски ефикасно смањење загађења - TV PINK, Национални дневник

Глобално загревање, загађење ваздуха, земљишта и воде су данас више него јасни знаци да економски раст који не узима у обзир трошкове утицаја на природну средину већ сада доноси више штете него користи. Иако већ више од деценије препознати као крупни и у националним и у наднационалним документима, међутим, еколошки проблеми и даље бивају све већи.

Систем управљања отпадом у Србији је неразвијен, па се уместо раздвајања на извору, најчешће маса отпадака најразличитијег састава одлаже на депоније, где постаје потпуно неподобна за поновну употребу у цементним пећима. Употреба отпада у цементним пећима у Србији је готово двоструко мања од просека за земље ЕУ иако је цементна индустрија Србије уложила значајна средства и напор да обезбеди све техничке претпоставке за његово значајније укључивање у производни процес.

Иако се употреба отпада у цементним пећима не своди само на енергетску сврху, већ отпад представља и материјал који се уграђује у коначни производ, цементна индустрија је у протеклом периоду учинила све што је у њеној моћи да искористи расположиве количине отпада у Србији.

Видео прилог емитован у националном дневнику телевизије PINK можете погледати овде.

Слике

  • /uploads/attachment/vest/3/pink.rs.jpg