Навигација

ЦИС Podcast#S1

Podcast#S1E1

Podcast серијал Цементне индустрије Србије под називом: Отпад? Да, хвала!, бави се темама везаним за коришћење енергије из отпада. Поставља питања о производњи цемента употребом отпада као енергента, регулаторним захтевима, емисијама загађујућих материја у ваздух, превентивним мерама и тржишту отпада. Доноси приче о примерима добре праксе из развијених земаља, али и о страховима и забринутостима везаним за коришћење енергије из отпада у Србији.

Прва Podcast емисија посвећена је утицајима и ефектима ко-процесуирања, тачније коришћења енергије из отпада у процесу производње цемента. Гости емисије су представници фабрике цемента Лафарж Србија: Дејан Дамљановић, технички директор и Марко Мухадиновић, менаџер заштите животне средине. Сазнајте више о технолошком процесу који подразумева употребу отпада као енергента у процесу производње цемента, мерама којима се обезбеђују услови за сигуран и безбедан третман отпада, примерима добре праксе из Аустрије, спремности цементаре Лафарж у Србији да повећа удео супституције фосилног горива и изазовима на путу ка остварењу циљева.


Podcast#S1E2

Другу ЦИС Podcast емисију посветили смо контроли и надзору при ко-процесуирању. Представници фабрике цемента МОРАВАЦЕМ: Милош Милојевић, технички директор и Катарина Павловић, менаџер заштите животне средине, говоре о  административним процедурама за добијање дозвола за термички третман отпада, инспекцијским надзорима, постављеним циљевима компаније МОРАВАЦЕМ и постигнутим резултатима у области супституције фосилног горива.


Podcast#S1E3

Трећу ЦИС Podcast емисију посветили смо искуству ТИТАН Цемент Групе у ко-процесуирању. Гост емисије Александрос Кациамбулас (Alexandros Katsiamboulas), директор за ESG ТИТАН Цемент Групе, овом приликом говори о кључној улози алтернативних горива за прелазак са линеарне на циркуларну економију, функционисању ко-процесуирања у цементној индустрији, стопи замене фосилних горива са алтернативним у земљама ЕУ, али и о вишедеценијском искуству и достигнућима ТИТАН Цемент Групе у коришћењу алтернативних горива широм света.

У овој емисији сазнаћете више о позитивним ефектима употребе алтернативних горива на животну средину, друштво и економију; начину праћења, мерења и извештавања о емисијама загађујућих материја од стране произвођача цемента, као и мерама које ТИТАН Цемент Група успоставља у свим својим фабрикама, ради осигуравања безбедности и здравља запослених, уговарача и суграђана.

Господина Кациамбуласа питали смо овом приликом и о спремности Цементаре у Косјерићу за употребу алтернативних горива, имајући у виду могућност ове Цементаре да ко-процесуирањем алтернативних горива допринесе смањењу количине отпада који се одлаже на оближњу регионалну депонију.


Podcast#S1E4

У четвртој по реду Podcast емисији говоримо о ко-процесуирању као дугорочном решењу за одрживо управљање отпадом у Србији. Роланд Фекете, директор индустријске екологије у компанији Lafarge Србија и Марко Милачић, директор компаније Sapphire Србија, изврсни познаваоци теме, истрајни у својим намерама и још увек са довољно ентузијазма, поделиће са нама истину, коју сви гледамо затворених очију.

У овој емисији сазнаћете: Зашто ђубре није отпад и коме је то важно? Како изгледа трновити пут којим се иде када општи интерес постане брига појединца? Има ли наде да се као друштво и систем, од небриге и нечињења, са промишљеним предумишљајем ипак вратимо на прави пут развоја система управљања отпадом у Србији и ако има, како?

Слике

  • /uploads/attachment/vest/25/01_CIS_Podcast.jpg